2009-06-03 11:08:27• hírek • Szatmár.ro

Winkler: hosszú távra választunk

Az európai parlamenti választás eredménye hosszútávra kihat

Winkler Gyula Mezőteremen, Mezőfényben és Tasnádon találkozott a Szatmár megyei magyar választókkal, akiknek beszámolt másfél éves európai parlamenti munkájáról, és ismertette a következő mandátum kihívásait. Elmondta, az Európai Unió átalakulóban van, és most nyílik arra lehetőség, hogy az erdélyi magyarság, erős brüsszeli képviselettel, ne alkalmazkodó közösség legyen, hanem alakítsa is érdekei szerint az uniós törvényhozást.

„Az a feladatunk, hogy az európai döntéseket, amelyek megszabják az irányvonalakat, a mi érdekeink szerint befolyásoljuk, míg itthon minél több hatáskört biztosítsunk önkormányzatainknak. Ezek a folyamatok elindultak, hiszen Európa és Románia egyaránt szorgalmazza a decentralizációt. Az erdélyi magyar képviseletnek minden döntéshozatali szinten jelen kell lennie, hogy közösen tudjuk modernizálni Erdélyt" - hangsúlyozta Winkler Gyula, rámutatva az európai parlamenti választások fontosságára.

 

Az európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a június 7-i választás nagyon fontos megméretkezés, amely során az erdélyi magyar közösség képviselete politikai tőkét szerezhet, amellyel tárgyalásokat folytathat. „A kormányzati szerepvállalás az RMDSZ számára nem cél, hanem kiváló eszköz, hogy feladatunkat elvégezzük, hogy Erdély gazdasági felemelkedéséért hatékonyan dolgozhassunk. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy végrehajtó szerepet nem vállal az RMDSZ, mint ahogy decemberben is elutasította, hogy mindössze államtitkári szinten legyen jelen a kormányban. Nem adjuk fel a független politizálást. Számunkra a kormányzati szerepvállalás azt jelenti, hogy az RMDSZ programja része a kormányprogramnak" - szögezte le Winkler.

„Fontos, hogy legyenek magyar tisztségviselők, akik a törvényes kereteket betartva, empátiával viszonyulnak gondjainkhoz. A magyar intézményvezetők leváltásával épp ezt próbálják megszüntetni, mindezek mellett teljesen elvetve a szakmaiság kérdését is. Ez ellen fel kell lépnünk itthon, Bukarestben és Brüsszelben is. A június 7-ei választás arról is szól, hogy mennyire erős az erdélyi magyarság, hiszen ha sokan megyünk el szavazni, nem kerülhetnek meg minket a fontos kérdésekben" - magyarázta Winkler Gyula, kiemelve, hogy egész Erdélyben a felháborodás mellett aggodalmat is tapasztalt a leváltások miatt.


Winkler Gyula Szatmár megye több településére is ellátogatott
Winkler Gyula Szatmár megye több településére is ellátogatott


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: